Bij de kinderen tot 12 jaar is de intake alleen met de ouders. We kijken samen wat de kracht en de klacht is, waar de klacht mogelijk is ontstaan en in welke systemen en contexten het regelmatig voorkomt. Vervolgens bepalen we hoe het zou zijn als de ‘klacht’ veranderd of er niet meer is, het doel. Klachten die ik regelmatig in de praktijk zie zijn:
Integratieve therapie biedt dat wat in iedere individuele situatie nodig is. Dit kan zijn:
Bij kinderen gaat dit spelenderwijs waarbij ik gebruik maak van verhalen, muziek, tekenen, spelmateriaal en (ademhaling) oefeningen. De sessies zijn in principe alleen met het kind. Tussendoor zie ik de ouders graag voor een oudergesprek zodat we goed kunnen samenwerken. Mocht de vraag van het kind gerelateerd zijn aan school dan kan ik, in overleg met ouders en school, een observatie op school doen met een aansluitend begeleidingsgesprek met de leerkracht.
De puberteit is een heftige fase vol vragen, uitdagingen, keuzes en verwachtingen. Risico’s nemen, grenzen opzoeken en soms overschrijden, voor je mening uitkomen, botsen met je ouders en leraren en eigen verantwoordelijk willen dragen.
Of juist heel teruggetrokken en bang om te gaan staan voor wat je vindt. Als jongvolwassene ben je op zoek naar je eigen identiteit, je wil geaccepteerd worden om wie je bent en gewaardeerd worden voor wat je doet. Hoewel met jezelf worstelen op weg naar zelfstandigheid een normaal proces is, kan de puberteit een moeilijke periode zijn.
Je kunt je meer dan normaal je angstig, boos of onmachtig voelen. Je kunt er baat bij hebben om je verhaal te delen met een onafhankelijk volwassene die je serieus neemt en begeleidt en ondersteunt bij het proces van volwassen worden. In het verlengde hiervan kan ook steun geboden worden aan je ouder/opvoeders.
De ouder en/of gezinscoaching is erop gericht om je als ouder capabel te voelen om je kind met zijn ‘moeilijke” gedrag te begeleiden en/of de harmonie weer terug te brengen in het gezin. Tijdens de intake met de ouders kijken we samen naar jullie verhaal en bepalen we wat er nodig is. Afhankelijk van de vraag werk ik vervolgens met de ouders en/ of het kind.Als je kind regelmatig lastig is of veel ruzie maakt, niet luistert, bang is, of…dan kan het zo veel goed doen voor jullie relatie wanneer je begrijpt wat de behoefte achter ieders gedrag is.
Je hoeft geen ideale ouder te worden, maar het kan enorm helpen om een stap opzij te zetten en te kijken wat je kind nu echt zoekt of wil.
Ik vind het belangrijk dat eerst vanuit een helikopterview gekeken wordt naar de oorzaak van het ‘moeilijk’ gedrag van het kind. Zonder stempeltjes te geven en zonder schuldigen aan te wijzen.
Dingen waar je zelf niet zo mee bezig bent maar die onbewust of ongewild toch veel invloed hebben. Dan gaan we daarmee aan het werk, wanneer je er tenminste voor kiest om je kind niet te belasten met jouw dingen. Hiervoor gebruik ik regelmatig de opvoedopstelling.
Bedenk hoe waardevol het is wanneer de sfeer weer een stuk gezelliger wordt, je zelf meer ontspannen kunt zijn, en je kind zich weer meer betrokken voelt bij wat er in jullie gezin gebeurt! Ik help je de balans herstellen in jullie gezin, zodat er weer ruimte komt voor plezier met elkaar.
Je kunt een traject van een aantal sessies individueel volgen of gedeeltelijk samen met de andere ouder van jullie kinderen.
Herken je je in de volgende vragen?
Een traject van coaching sessies kan je het volgende opleveren:
Individueel
Samen
Je hebt mogelijk al adviezen gevraagd, van alles gelezen, tips en trucs geprobeerd, maar ondanks al je liefde en inzet lukt het niet om een oplossing te vinden voor je opvoedvraagstuk. Hoe kan dat? Wellicht speelt er op een diepere laag iets wat jullie beïnvloedt.
Een Opvoedopstelling wordt alleen door de ouder gedaan. Kinderen hoeven niet mee te komen en worden dus niet onnodig belast. Bij een Opvoedopstelling werken we, zoals we dat noemen, op de onderlaag.
Als ouders in zichzelf tot een oplossing komen werkt dit door in het dagelijks leven en volgen kinderen als vanzelf. Een Opvoedopstelling zorgt voor een blijvende oplossing. Je gaat direct naar de oorzaak van het probleem. Je ervaart aan den lijve wat er gebeurt tussen jou en je kind en/of andere gezinsleden. De werkelijke oorzaak wordt duidelijk. In een individuele Opvoedopstelling kun je ontdekken hoe je eigen (familie)systeem invloed heeft op je eigen gedrag en emoties en vervolgens weer op dat van je kind. Als je dit erkent, kan de communicatie met anderen verbeteren, ook als deze zelf geen opstelling doen.
Hierdoor weet je wat je kind nodig heeft en wat jij kunt doen als opvoeder. Een Opvoedopstelling biedt eendoorbraak in veel opvoedvraagstukken bij:
Een individuele opstelling is ook heel goed online mogelijk.
Voor meer info kijk op www.opvoedopstellingen.nl of op Youtube ; opvoedopstellingen.
Heb jij soms ook het gevoel dat je politieagent in eigen huis bent? Of denkt ”daar gaan we weer” en “hoe ga ik dit nu weer eens oplossen?”
Heb je nieuwe inspiratie nodig om meer rust en gezelligheid te creëren in je gezin? Schrijf je in voor de workshop ‘Veilig en Verbonden opvoeden’.
Op dit moment staat er geen workshop in de planning. Maar laat het weten als je interesse hebt door een mail te sturen of het contact formulier in te vullen. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op en dan onderzoeken we de mogelijkheden. Wil je geen workshop doen, maar toch meer informatie over Veilig en Verbonden opvoeden? Heb je specifieke vragen over jouw eigen situatie? Graag even contact opnemen of vul het contactformulier in.